Bouwen voorbij morgen

Duurzaamheid en Innovatie

18 juli 2017

duurzaam

Duurzaamheid & Innovatie

Waar eindigt het?

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar het is pas 10 jaar geleden dat de eerste IPhone uitkwam. Een smartphone met touchscreen was destijds iets onvoorstelbaars, maar is nu niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Dit is een voorbeeld om aan te geven dat het heel snel kan gaan met de mogelijkheden die technologische ontwikkelingen ons bieden.
Waar we momenteel al bij zijn als we de thermostaat zelf kunnen inregelen, zodat de verwarming op voorgeprogrammeerde tijden aan, of uit gaat, gaan we er in de (nabije)  toekomst naar toe dat ons (volledig recyclebare) huizen zich volledig gaan aanpassen aan hun bewoners. Aan de hand van de gebruiker wordt er bepaald wanneer er verwarmd, geventileerd, gekoeld, bewaakt wordt. De huisrobot maakt schoon, de koelkast besteld op basis van de inhoud automatisch nieuwe boodschappen en de tv is vervangen door een bril (of zelfs geïmplementeerde chip…) die de beelden op iedereen gewenste plek projecteert. Onze diesel- en benzine slurpende auto’s worden in de komende decennia allemaal vervangen door elektrische auto’s, of waterstof aangedreven auto’s. Met de komst van zelfrijdende auto’s zullen de files op termijn verdwijnen en gaan we van autobezit naar autogebruik (via de app op je smartphone bestel je vervoer). Door al deze ontwikkelingen daalt ons energieverbruik, daalt de CO2 uitstoot en leven we ook nog eens comfortabelerer en gezonder!
Allemaal toekomstmuziek? Nee…. Allen genoemde zaken zijn er nu al! het is alleen nog niet in gebruik door de massa. Het lijkt nu allemaal nog heel ver weg, maar in 10 jaar kan er dus nog heel veel gebeuren!
De afdeling Duurzaamheid & Innovatie van PHB Deventer BV is goed op de hoogte van de huidige & toekomstgerichte mogelijkheden op het gebied van bouwen en renoveren. Wilt u daar ook eens wat meer over weten, dan kunt u contact opnemen met Ardin Boschman, abo@phbdeventer.nl.