Koning Willem III kazerne

  • Opdrachtgever

    Commando DienstenCentra Ministerie van Defensie

  • Architect

  • Locatie

    Apeldoorn

  • Opleverdatum

    Maart 2016

Projectomschrijving

PHB heeft in opdracht van Dienst Vastgoed Defensie de renovatie van het bedrijfsrestaurant op de Koning Willem III kazerne mogen uitvoeren.

De bekleding van de buitengevels heeft een framewerk van cortenstaal, wat een robuust uiterlijk aan het gebouw geeft en tevens fungeert als natuurlijke zonwering.

Door de cortenstalen gevels zijn de gebouwen 32 en 29 in aanzicht samengevoegd. Binnen zijn alle oude kookpotten verwijderd en vervangen door State of the art kookapparatuur. Op de begane grond zijn alle bestaande ruimten met een “barfunctie” opgedoekt en toegevoegd aan het restaurant. Ten tijde van de renovatie vond de maaltijdverstrekking plaats in een immens grote partytent op de centraal gelegen appelplaats. De metamorfose van de verdieping van het gebouw is zowaar nog indrukwekkender. Diverse multifunctionele ruimten, met behulp van schuifwanden van elkaar gescheiden, bieden een ongekend aantal gebruiksmogelijkheden. Het piece de résistance is evenwel de nieuwe gehoorzaal. Omdat de plafondhoogte onvoldoende was om te kunnen voldoen aan de akoestische wensen van het Trompettorkorps van de Koninklijke Marechaussee, dat de zaal onder andere gaat gebruiken als oefenruimte, is het dak van het gebouw met ongeveer twee meter verhoogd. Tevens zijn alle wanden van de zaal aangepast. Hiervoor heeft een gespecialiseerd bedrijf metingen uitgevoerd voor een optimale akoestische weergave.

In beeld

willem-3-kazerne-apeldoorn zaal
willem-3-kazerne-apeldoorn zitje
willem-3-kazerne-apeldoorn gevel beplating
willem-3-kazerne-apeldoorn bedrijfcantine
willem-3-kazerne-apeldoorn gevel
willem-3-kazerne-apeldoorn