Stadhuiskwartier

 • Opdrachtgever

  BAM Bouw en Techniek – regio Oost

 • Architect

  Peter van Woerden Architect

 • Locatie

  Deventer

 • Opleverdatum

  Januari 2016

Projectomschrijving

PHB Deventer heeft de restauratie van de historische delen van de monumenten van het Stadhuiskwartier mogen uitvoeren.

Het ging hier om een vijftal gebouwen: Het Landhuis, Het Stadhuis, Het Achterhuis, Het Wanthuis en Het Burgemeestershuis. Vanaf de bouwvak 2014 zijn we begonnen met een lange periode asbestsanering. Gedurende die periode zijn er op diverse plaatsen sloopwerkzaamheden uitgevoerd.

Het beoogde resultaat was een doorgang creëren vanuit de nieuwbouw, door de historische delen, weer naar de nieuwbouw waardoor een ring ontstaat waaraan diverse vergader- en bijeenkomst voorzieningen zitten.

Om deze ring te verwezenlijken is in Het Landhuis een doorgang gerealiseerd waarbij het hoogteverschil tussen de nieuwbouw en de historische delen door middel van een hellingbaan zijn opgelost. Vanuit deze hellingbaan is er, door het wegnemen van vloeren, vrij zicht op de binnenzijde van de kapconstructie ontstaan. De gehele indeling van Het Landhuis is drastisch aangepast, voorzien van hedendaagse installaties en heeft qua uitstraling het afwerkingsniveau van de nieuwbouw.

In Het Wanthuis hebben vrijwel alle vertrekken hun oorspronkelijke indeling behouden. Wel zijn hier de nodige installatievoorzieningen aangebracht of vervangen. Vanwege de asbestsanering zijn alle getimmerde plafonds op de begane grond en 1e verdieping vervangen voor nieuwe plafonds en zijn de wanden aangeheeld tot aan het bouwkundige plafond.

Een deel van het Burgemeestershuis is van binnen gestript. De binnenwanden en verdiepingsvloeren zijn verwijderd voor het realiseren van het nieuwe trappenhuis. Qua uitstraling sluit dit aan op de bestaande afwerking. Door het toevoegen van een trappenhuis welke aansluit op de bestaande bebouwing is een deel van de kapconstructie aangepast en is een verhoogd balkenplafond aangebracht.

Omdat alle gebouwdelen zijn voorzien van een nieuwe luchtbehandelingsinstallatie zijn er op de zolders staalconstructies aangebracht om de belastingen van deze onderdelen te spreiden. De zoldervloeren zijn naast thermische isolatie ook voorzien van akoestische isolatie. Ook zijn er diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan constructieonderdelen waar houtrot geconstateerd was.

In beeld

deventer stadhuis kwartier voorgevel
deventer stadhuis kwartier hal
deventer stadhuis kwartier kunst
deventer stadhuis kwartier hal 2